Hemodialyse
(Bron foto's en tekeningen : deelsite 'Niercentrum' van de website van het Jessa ziekenhuis)

Wanneer je nieren niet meer goed functioneren, is hemodialyse een vaak toegepaste behandeling. Dit gebeurt met een hemodialysetoestel waaraan een kunstnier zit, die de bloedzuiverende functie van de eigen nieren overneemt (het verwijderen van afvalstoffen en overtollig vocht). De rest van het toestel stuurt de dialyse, en zorgt dat de dialyse goed en veilig verloopt.

                                                                     

Deze methode werd in 1945 voor het eerst succesvol toegepast op een patiënt door de Nederlandse arts Willem KolffVoor deze behandeling is een toegangsweg tot de bloedbaan nodig. Er zijn drie mogelijke toegangswegen naar de bloedvaten: de arterioveneuze fistel (AV-fistel), de kunststofgreffe en de hemodialysekatheter. 

- AV-FISTEL :

Een AV-fistel is een chirurgische verbinding tussen een slagader (arterie) en een ader (vene) ter hoogte van de pols, onderarm of elleboog. De chirurg maakt hierbij alleen gebruik van uw eigen ader en slagader. Er ontstaat een ‘thrill’ (trilling/vibratie) die voelbaar is ter hoogte van de verbinding. Door het maken van deze verbinding wordt een verhoogde druk gecreëerd in de ader, waardoor een verwijding van deze ader ontstaat. Hierdoor zal de diameter toenemen en de wand steviger worden, met een verhoogd bloeddebiet als gevolg. Deze ader zal iedere dialyse aangeprikt worden met twee naalden. Eén naald om het te zuiveren bloed naar de kunstnier te laten stromen en één naald om het gezuiverde bloed gelijktijdig terug te geven. 
Het aanprikken van een AV-fistel kan gebeuren volgens 2 verschillende technieken.
Enerzijds is er een techniek, die 'ladder-techniek' genoemd wordt en waar de plaats van het aanprikken bij elke dialyse verandert.
Anderzijds is er de 'buttonhole-techniek' waar steeds op de twee zelfde plaatsen wordt aangeprikt.
Hierdoor ontstaat er een 'tunnel' tussen de huid en de zijwand van de bloedader.

 

- Kunststofgreffe

Als uw eigen bloedvaten niet geschikt zijn om een AV-fistel aan te leggen, kan gekozen worden voor een kunststof bloedvat of greffe. De greffe verbindt een slagader met een ader

 

 

 

- Hemodialysekatheter


Een katheter is een kunststof buisje met twee openingen: één om het bloed naar de kunstnier te laten stromen en één om het bloed terug te geven.

 

 

 

Hemodialyse gebeurt meestal in het ziekenhuis. Als je medische toestand stabiel is, kan je - met akkoord van de nefroloog - voor hemodialyse ook naar een zogenaamde ‘autodialyse'. Bij een autodialysebehandeling is er minder verpleegkundig en medisch toezicht nodig. Het Virga Jesseziekenhuis heeft in samenwerking met de lokale ziekenhuizen een autodialyse-afdeling opgericht in het Salvatorziekenhuis in Hasselt, in het St-Franciscusziekenhuis in Heusden en in het Vesaliusziekenhuis in Tongeren. Dit laatste ook in samenwerking met de dienst nierziekten van het St-Trudoziekenhuis in Sint Truiden.

Een dialysebehandeling duurt gemiddeld 4 uur, meestal 3 maal per week, op maandag-woensdag-vrijdag, of dinsdag-donderdag-zaterdag, voor- (vanaf 07u15) of namiddag (vanaf 13u). In Hasselt biedt men ook nachtelijke hemodialyse aan, gedurende 8 uur (vanaf 21u30 op maan-, woens- en vrijdag). Met nachtelijke dialyse ben je overdag vrij en wordt je bloed extra goed gezuiverd.

                  

De dialysebehandeling kan ook thuis gebeuren. Hiervoor wordt een dialysetoestel met waterbehandeling thuis geplaatst. De patiënt doet de behandeling dan zelf en moet eerst meerdere weken in opleiding komen in het ziekenhuis.

Klik hier om de video te zien van de thuisdialyse van Annemie Reeckmans. (Bron : vrt.nws)

Ook Mariette Kurvers doet thuisdialyse. Mariette Kurvers haar verhaal. 


(Bron foto's en tekeningen : deelsite 'Niercentrum' van de website van het Jessa ziekenhuis)

 

         NIER LIMBURG VZW

Hoofdzetel :
     Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse   

     Stadsomvaart 11      
     3500 Hasselt

Ondernemingsnummer :
      0414.230.580

Rechtspersonenregister :

      RPR Antwerpen - Afdeling Limburg
   

 

 

Telefoon hoofdzetel :

      011/33.87.00

E-mailadres Nier Limburg VZW :

      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Volg ons op facebook :