Periteonale Dialyse (PD)
(Bron foto's en tekeningen : deelsite 'Niercentrum' van de website van het Jessa ziekenhuis)

Bij peritoneale dialyse (buikspoeling) worden afvalstoffen en vocht uit het lichaam verwijderd door middel van het buikvlies, een buikkatheter en dialysevloeistof.

 Het buikvlies wordt hierbij gebruikt als filter. Het buikvlies is een halfdoorlaatbaar vlies dat de buikorganen omgeeft en veel kleine bevloeide bloedvaatjes heeft. Tijdens peritoneale dialyse wordt een speciale ‘propere’ vloeistof (gemiddeld 2 liter) in de buikholte gebracht via een katheter die in de buikholte vooraf werd geplaatst. De afvalstoffen in het bloed en het teveel aan vocht in het lichaam sijpelen dan van het bloed naar deze propere vloeistof. Na een tijdje is deze vloeistof vol met afvalstoffen en moet dit verwijderd en vervangen worden door een nieuwe vloeistof om het zuiveringsproces verder te zetten.

Periteonale dialyse gebeurt dagelijks (7 dagen op 7), waarbij de vloeistof 4 à 5 keer overdag handmatig wordt vervangen (CAPD) of 's nachts met een machine tijdens de slaap (APD).      Hieronder staat een afbeelding van CAPD en een afbeelding van APD.

 

 (Bron foto's en tekeningen : deelsite 'Niercentrum' van de website van het Jessa ziekenhuis)

 

 

 

         NIER LIMBURG VZW

Hoofdzetel :
     Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse   

     Stadsomvaart 11      
     3500 Hasselt

Ondernemingsnummer :
      0414.230.580

Rechtspersonenregister :

      RPR Antwerpen - Afdeling Limburg
   

 

 

Telefoon hoofdzetel :

      011/33.87.00

E-mailadres Nier Limburg VZW :

      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Volg ons op facebook :