Periteonale Dialyse (PD)
(Bron foto's en tekeningen : deelsite 'Niercentrum' van de website van het Jessa ziekenhuis)

Bij peritoneale dialyse (buikspoeling) worden afvalstoffen en vocht uit het lichaam verwijderd door middel van het buikvlies, een buikkatheter en dialysevloeistof.

 Het buikvlies wordt hierbij gebruikt als filter. Het buikvlies is een halfdoorlaatbaar vlies dat de buikorganen omgeeft en veel kleine bevloeide bloedvaatjes heeft. Tijdens peritoneale dialyse wordt een speciale ‘propere’ vloeistof (gemiddeld 2 liter) in de buikholte gebracht via een katheter die in de buikholte vooraf werd geplaatst. De afvalstoffen in het bloed en het teveel aan vocht in het lichaam sijpelen dan van het bloed naar deze propere vloeistof. Na een tijdje is deze vloeistof vol met afvalstoffen en moet dit verwijderd en vervangen worden door een nieuwe vloeistof om het zuiveringsproces verder te zetten.

Periteonale dialyse gebeurt dagelijks (7 dagen op 7), waarbij de vloeistof 4 à 5 keer overdag handmatig wordt vervangen (CAPD) of 's nachts met een machine tijdens de slaap (APD).      Hieronder staat een afbeelding van CAPD en een afbeelding van APD.

 

 (Bron foto's en tekeningen : deelsite 'Niercentrum' van de website van het Jessa ziekenhuis)

 

 

 

 Hoofdzetel :
   Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse 

   Dienst Nierziekten / Sociale Dienst
   Stadsomvaart 11   3500 Hasselt
   011/33.87.00
   info@nierlimburg.be

 

  Volg ons op facebook :