Wat kunt u voor uw nieren doen?

 

Nierziekten zijn stille moordenaars, die grotendeels uw kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Er zijn verschillende manieren om het risico op het ontwikkelen van een nierziekte te verminderen.

 

1. Blijf fit, wees actief

Dit kan helpen om een ​​ideaal lichaamsgewicht te behouden, uw bloeddruk en het risico op chronische nierziekte te verlagen.

Het concept "In beweging voor de gezondheid van de nieren" is een wereldwijde collectieve mars waarbij het publiek, beroemdheden en professionals zich verplaatsen in een openbaar gebied door te wandelen, hardlopen en fietsen. Waarom zou u zich niet bij hen aansluiten? 

 

2. Eet gezond

Dit kan helpen om een ​​ideaal lichaamsgewicht te behouden, uw bloeddruk te verlagen, diabetes, hartaandoeningen en andere aandoeningen geassocieerd met chronische nierziekte te voorkomen.

Verminder uw zoutinname. De aanbevolen natriuminname is 5-6 gram zout per dag. Dit omvat het zout dat al in uw voedsel zit. (rond een theelepel). Probeer de hoeveelheid verwerkt voedsel en restaurantvoedsel te beperken en voeg geen zout aan voedsel toe om uw zoutinname te verminderen . Het zal gemakkelijker zijn om uw zoutinname te beheersen als u het voedsel zelf bereidt met verse ingrediënten.

 

3. Controleer uw bloedsuiker

Ongeveer de helft van de mensen met diabetes weet niet dat ze diabetes hebben. Daarom moet u uw bloedsuikerspiegel controleren als onderdeel van uw algemene lichaamscontrole. Dit is vooral belangrijk voor mensen die de middelbare leeftijd of ouder naderen. Ongeveer de helft van de mensen met diabetes ontwikkelt nierschade; maar dit kan worden voorkomen / beperkt als de diabetes goed onder controle is. Controleer regelmatig uw nierfunctie met bloed- en urinetests.

 

4. Controleer uw bloeddruk

Ongeveer de helft van de mensen met hoge bloeddruk weet niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. Daarom moet u uw bloeddruk controleren als onderdeel van uw algemene lichaamscontrole. Dit is vooral belangrijk voor mensen die de middelbare leeftijd of ouder naderen. Hoge bloeddruk kan uw nieren beschadigen. Dit is vooral waarschijnlijk wanneer het wordt geassocieerd met andere factoren zoals diabetes, hoog cholesterol en cardiovasculaire aandoeningen. Het risico kan worden verminderd met een goede beheersing van de bloeddruk.

Het normale bloeddrukniveau voor volwassenen is 120/80. Hypertensie wordt gediagnosticeerd als, wanneer gemeten op twee verschillende dagen, de systolische bloeddrukwaarden op beide dagen ≥140 mmHg zijn en / of de diastolische bloeddrukwaarden op beide dagen ≥90 mmHg (WHO) zijn.

Als uw bloeddruk aanhoudend boven het normale bereik blijft (vooral als u een jonge persoon bent), moet u uw arts raadplegen om de risico's, de noodzaak van levensstijlaanpassing en medicamenteuze behandeling te bespreken.

De American Heart Association en het American College of Cardiology hebben de richtlijnen voor hoge bloeddruk (2017) herzien en voorgesteld dat hoge bloeddruk eerder moet worden behandeld met levensstijlveranderingen en medicatie bij 130/80 mm Hg in plaats van 140/90 mm Hg. Niet alle gezondheidsorganisaties over de hele wereld hebben deze aanbeveling echter overgenomen. Best om uw arts te raadplegen.

 

5. Neem de juiste vloeistofinname

Het juiste niveau van vochtinname voor elk individu hangt af van vele factoren, waaronder lichaamsbeweging, klimaat, gezondheidstoestand, zwangerschap en borstvoeding.

Normaal betekent dit 8 kopjes, ongeveer 2 liter (liter) per dag voor een gezond persoon in een comfortabel klimaat.

Dit moet worden aangepast als het in een zware klimatologische toestand is. Uw vochtinname moet mogelijk worden aangepast als u een nier- of hart- of leveraandoening heeft. Raadpleeg uw arts over de juiste vochtinname voor uw aandoening.

 

6. Niet roken

Roken vertraagt ​​de bloedtoevoer naar de nieren. Wanneer minder bloed de nieren bereikt, kan dit hun vermogen om normaal te functioneren verminderen. Roken verhoogt ook het risico op nierkanker met ongeveer 50 procent.

 

7. Gebruik niet regelmatig vrij verkrijgbare ontstekingsremmende / pijnstillende pillen

Gebruikelijke medicijnen zoals niet-steroïde ontstekingsremmende (NSAID's) / pijnstillers (bijv. Medicijnen zoals ibuprofen) kunnen de nieren beschadigen als ze regelmatig worden ingenomen.

Als u een nierziekte of een verminderde nierfunctie heeft, kan het innemen van slechts enkele doses schadelijk zijn voor uw nieren. Raadpleeg bij twijfel uw arts of apotheker.

 

8. Laat uw nierfunctie controleren als u een of meer van de 'risicovolle' factoren heeft

  • u heeft diabetes
  • u heeft hypertensie
  • je bent zwaarlijvig
  • u heeft een familiegeschiedenis van nierziekte

 

Terug naar 'Leef gezond'

 

 Hoofdzetel :
   Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse 

   Dienst Nierziekten / Sociale Dienst
   Stadsomvaart 11   3500 Hasselt
   011/33.87.00
   info@nierlimburg.be

 

  Volg ons op facebook :