Doorbraak in onderzoek naar kunstmatige nier:
wetenschappers ontwikkelen implantaat dat nierdialyse moet vervangen
Wetenschappers hebben voor het eerst met succes een kunstmatige nier ingeplant bij een varken.
Het implantaat betekent een doorbraak in het onderzoek naar de behandeling van patiënten met nierfalen, die vandaag wachten op een niertransplantatie en tot dan afhankelijk zijn van nierdialyse. De resultaten van hun onderzoek werden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature Communications’.
Een groep wetenschappers van de Universiteit van San Francisco in Californië ontwikkelde een apparaatje dat de belangrijkste nierfuncties kan nabootsen, zoals het in balans houden van de lichaamsvloeistoffen en het afgeven van hormonen om de bloeddruk te reguleren. Het implantaat werkt op basis van niercellen en kan samenwerken met een tweede apparaat om afvalstoffen uit het bloed te filteren.
De ‘kunstnier’ is zo ontworpen dat ze rechtstreeks kan aansluiten op bloedvaten, waardoor het dezelfde functie kan vervullen als een gezonde (getransplanteerde) nier of nierdialyse.
De eerste tests op proefdieren zijn alvast veel belovend. Gedurende zeven dagen werden de varkens die een implantaat hadden gekregen nauw gemonitord, en zowel de geïmplanteerde niercellen als de dieren zelf deden het goed. “We liepen niet tegen complicaties aan en kunnen nu opschalen, en hopen het volledige scala aan nierfuncties te kunnen nabootsen op menselijke schaal", aldus een van de onderzoekers.
In een volgende fase zal de proefperiode uitgebreid worden tot een maand, eerst nog bij dieren, om daarna, als alles goed verloopt, ook de eerste tests op mensen uit te voeren.
(Bron : HLN)