Oudste Limburgse student Wim Hemerijckx studeert af aan PXL postgraduaat filosofie

 

Hasselt -

Lummenaar Wim Hemerijckx (84) is met voorsprong de oudste student die aan de PXL een opleiding afwerkte, in zijn geval een postgraduaat filosofie. “In september krijgen we het bewijs, maar het jaar dat we achter de rug hebben, was plezanter dan het papiertje”, lacht Wim.

De inspiratie om het postgraduaat filosofie te gaan volgen, ontstond bij de vorige lichting, toen de 70-jarige Maasmechelse huisarts Frank Buntinx de krant haalde met zijn postgraduaat. “Papa, is dat niks voor u”, belde mijn zoon Karel me op. Ik heb er niet lang over moeten nadenken. Een week later was ik ingeschreven.”

 

Pakhuis

Wim Hemerijckx was, net als Frank Buntinx, actief in de geneeskunde. Hij werkte als specialist nierziekten in het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis waar hij uiteindelijk hoofdgeneesheer werd. “Daar heb ik mee de kiem gelegd om tot één Hasselts ziekenhuis te komen omdat de nodeloze concurrentie tussenbeide eigenlijk de zorg verslechterde”, zegt Hemerijckx. In 2003 ging hij met pensioen en verkaste hij naar een pakhuis, met zicht op het Lummens broek. “Mijn plek om te mediteren, te schrijven, te tekenen en na te denken, heel veel over de milieucrisis die me bijzonder bezighoudt. Ik doe dat in mijn eentje, tot nog toe. Nu we een groepje hebben, hoop ik dat we nog geregeld samenkomen. Dat is veel plezanter en vooral erg verrijkend.”

 

Pinten

“Mijn leeftijd vind ik echt geen probleem, integendeel. Ik voel me ook geen 18, ik ben 84 maar heb dan ook al een leven als bagage. In het postgraduaat zaten ook drie lezingen, waarvoor we ook anderen konden meebrengen. Mijn kleinzoon Pieter (21) is telkens meegegaan en geraakte erdoor geboeid. Achteraf zijn we, zoals dat hoort, samen een goeie pint gaan drinken om door te bomen over het thema. Ik kan me dan ook erg goed vinden in het werk Wijs, Grijs & Puber van Jean Paul Van Bendegem. Het omschrijft erg goed hoe ik me voel. Voor mij was dit niet studeren maar eerder trainen van de hersenen en ze blijven gebruiken door te denken. Bovendien zat ik er tussen veel jongere mensen, vaak uit onderwijsmiddens, waarvoor het echt ingericht werd. Heel verrijkend voor mij, dat kritische denken, het de wereld in vraag durven stellen. Het helderde voor mij heel wat dingen op. En ik heb genoten van de fijne sfeer in onze groep en van de docenten die met hun enthousiasme ons letterlijk aan het denken hebben gezet.”

(Bron: HBVL  Vrijdag 12 augustus 2022)

 

Terug naar Nieuwsflash

 

 

         NIER LIMBURG VZW

Hoofdzetel :
     Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse   

     Stadsomvaart 11      
     3500 Hasselt

Ondernemingsnummer :
      0414.230.580

Rechtspersonenregister :

      RPR Antwerpen - Afdeling Limburg
   

 

 

Telefoon hoofdzetel :

      011/33.87.00

E-mailadres Nier Limburg VZW :

      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Volg ons op facebook :